•  Transport gratuit la comenzile de peste 499 lei                                                                                                

Soluții eficiente pentru iluminarea bucătăriei tale

31 august 2022 de
OPREA RENAT

Bucătăria este după cum se spune inima unei case și pe bună dreptate. Aici pregătim mesele, aici stăm la taifas în familie, aici ne bem cafeaua cu prietenii. Orice spațiu multifuncțional are nevoie de iluminare, astfel încât el să poată avea mai multe întrebuințări. Ce înseamnă asta? Însemnă că vom avea nevoie de un luminat de lucru, un iluminat de accent și de o iluminare generală, pentru ambianță.

Iluminatul bucătăriei este o componentă importantă a designului general al bucătăriei. Poate ajuta la crearea unei atmosfere și o poate face să se simtă intimă, confortabilă și primitoare. Corpurile de iluminat pentru bucătărie pot fi folosite în diferite moduri pentru a obține efecte diferite. Tipul de corp de iluminat pe care îl alegeți pentru bucătăria dvs. va depinde de aspectul pe care încercați să îl obțineți, precum și de dimensiunea bucătăriei dvs.

Planificarea iluminatului pentru bucătărie trebuie făcută sistematic, pe nivele de frecvență de utilizare și scop.

După cum probabil știți, putem folosi diferite corpuri de iluminat pentru bucătărie: lustre, plafoniere, spoturi încastrate, aplice de perete, bandă led mobilă bucătărie, candelabre, lămpi de dulap, lampadare. Fiecare dintre ele fiind potrivit pentru diferite aplicații.

Spre exemplu, luminile încastrate sunt perfecte pentru spațiile mari, deoarece oferă multă lumină fără să ocupe mult spațiu. De asemenea, sunt excelente pentru tavane înalte pentru că pot fi poziționate chiar deasupra capului, fără să interfereze cu vederea.

Tipuri de corpuri de iluminat pentru bucătărie

După felul cum sunt poziționate

În funcție de poziționarea corpurilor de iluminat pentru bucătărie, acestea pot fi:

1. Luminile suspendate - sunt o alegere excelentă pentru bucătării, fiindcă oferă lumină directă deasupra zonei de lucru. De asemenea, sunt ușor de instalat și pot fi folosite în multe stiluri diferite de scheme de decorare.

Pentru o idee de corp de iluminat suspendat, recomandarea Logic Light este: Lustra Led, Suspendata 102W 7140Lm, Doua Cercuri.

2. Iluminatul încastrat - este o opțiune bună pentru bucătării, deoarece emite o strălucire blândă care luminează întreaga încăpere fără a fi prea obositoare pentru ochi. Este, de asemenea, unul dintre cele mai accesibile tipuri de corpuri de iluminat de pe piața actuală!

Recomandarea Logic Light pentru corpuri de iluminat încastrate este: Spot Led Rotund incastrat, 3W 2700K 220-240V

.

3. Iluminatul pe șină - este o altă opțiune populară pentru bucătării, din cauză că oferă multă lumină, fiind în același timp ușor de instalat și de întreținut în timp (și la un preț accesibil). Este perfect dacă vă place să aveți o mulțime de opțiuni atunci când vine vorba de alegerea locului exact în care doriți fiecare bec individual în bucătăria dvs.!

O sugestie de corp de iluminat pe șină, de la Logic Light este: Proiector Sina Magnetica 7W 4000K,Rotund, Reglabil, Negru

 

După funcționalitate

În funcție de activitățile pe care le derulăm în bucătărie, putem opta pentru:

1. Corpuri de iluminat de ambient - sunt principala sursă de lumină, exceptând-o pe cea naturală. În această categorie putem avea spoturi aplicate ori încastrate sau o lustră modernă ori clasică potrivită stilului bucătăriei. Dacă avem spațiu generos, putem alege chiar o combinație de spoturi și lustră. Lumina de ambient este de preferat să fie lumină caldă, nu rece. Ea se montează în tavan, deasupra mesei sau în mijlocul încăperii pentru o distribuire uniformă.

O idee de corpuri de iluminat de ambient – recomandare Logic Light: Lustra Suspendata Green Plants Triunghi

 

2. Corpuri de iluminat de lucru sau sarcină - sunt cele care permit desfășurarea unor activități specifice în bucătărie. Unele zone din bucătărie tind să fie slab luminate ori pe alocuri umbrite. Putem lumina astfel blatul de bucătărie, zona dulapurilor, a aragazului, a insulei dacă e cazul.

Aplecați peste blatul de bucătărie umbrim zona, iar vizibilitatea este redusă. Pentru a înlătura acest neajuns avem nevoie de un iluminat de lucru - o eventuală banda led montată pe mobila din bucătărie ori câteva spoturi led pe șină.

Lumina folosită pentru zonele de lucru este cea neutră.

Sugestia Logic Light pentru corpuri de iluminat din zona de lucru: Banda Led COB 12W/1ML-1200Lm, 6500K IP20

3. Corpuri de iluminat bucătărie de accent - sunt acele lumini care scot în evidență elementele de decor dintr-o bucătărie. Putem evidenția un obiect de mobilier, o zonă de tapet care ne place sau putem să luminăm un obiect de decor atractiv.

Prin urmare, cu o astfel de lumină de accent putem reliefa anumite elemente favorite din bucătărie.

Lumina de accent se obține de regulă cu ajutorul spot-urilor. Se folosește o combinație de lumină caldă și neutră.

Se pot utiliza de asemenea și proiectoare led pe șine, dar depinde foarte mult și de spațiul pe care îl avem la dispoziție.

Într-o continuă creștere în popularitate în ultima vreme sunt aplicele lungi de contrast, care scot foarte bine în evidență anumite elemente.

Pentru edificare, Logic Light vă recomandă: Aplica Liniara, Neagra, 60Cm, Intensitatea Reglabila, 3000K/4000K/6500K, 2 Faze De Iluminat 48W(24W+24W)

Descrierea celor mai populare corpuri de iluminat pentru bucătărie

Banda led în bucătărie

Una dintre cele mai apreciate sisteme de iluminat pentru bucătării din ultima vreme este această bandă led. Pentru ca rezultatul să fie unul cu adevărat spectaculos, trebuie să știm exact la ce să ne așteptăm.

Prin urmare, unde montăm banda led în bucătărie? O încastrăm în mobilă, o poziționăm deasupra blatului de lucru? De principiu, alegerea se face în funcție de spațiul avut la dispoziție și de tipul de mobilier. De asemenea, vom mai avea de ales și câte leduri ne dorim, ce putere să aibă.

O astfel de bandă led pentru bucătărie este formată din: bandă led 12V ori 24V, sursă de alimentare de asemenea de 12V ori 24V, profil de aluminiu încastrat ori fixat, un dimmer clasic sau smart cu telecomandă.

Lustre pentru bucătărie

Acestea sunt folosite în general pentru generarea luminii ambientale. Ele se aleg îndeosebi în funcție de stilul bucătăriei noastre.

Cele mai funcționale sunt lustrele cu înălțime reglabilă - acestea fiind eficiente pentru bucătăriile medii și înalte.

Lustrele sunt considerate a fi corpuri de iluminat pentru bucătăria clasică, însă ele au fost preluate cu succes și în design-ul modern. Modelele futuriste de lustre din zilele noastre s-au adaptat rapid la design-ul contemporan.

Plafonierele de bucătărie

Pentru încăperile cu înălțime redusă, plafoniera este cea mai potrivită. Ea poate fi folosită ca lumină ambientală, dar și ca lumină de lucru.

Putem alege materialul din care este realizată plafonieră tot în funcție de design-ul bucătăriei: sticlă sau materiale sintetice. Dacă optăm pentru un produs de calitate, el ar putea să reziste pentru un timp îndelungat în bucătăria noastră.

Spoturi

Spoturile încastrate în mobilier sunt deosebit de populare în bucătăriile moderne. Pot fi foarte utile în iluminarea zonelor înguste, a zonelor întunecate ori umbrite.

Cu o serie de spoturi deasupra blatului de bucătărie, activitățile vor fi mult mai ușor de realizat și mult mai plăcute.

Tonalitatea și intensitatea luminii trebuie să fie adecvată spațiului și să nu creeze disconfort.

Aspecte importante de avut în vedere pentru iluminarea bucătăriei

Idei de iluminat pentru bucătărie sunt numeroase. Pe care o alegem? Fiecare bucătărie are nevoie de un anume tip de iluminat, în funcție de formă, de stil, de volum, de lumina naturală preexistentă. Din această cauză trebuie să luăm în considerare explorarea mai multor tendințe de iluminat pentru bucătărie.

Putem să ne distram cu forme și nuanțe, dar dacă le amestecăm, e bine să rămânem la o temă sau un ton de bază, astfel încât în finale să se potrivească d.p.d.v. vizual.

Nu doar că aceste corpuri de iluminat bucătărie pot avea un impact puternic asupra încăperii, dar forma lor poate fi deseori piesa finală din puzzle-ul gândit pentru design-ul bucătăriei, cea care unește și aduce totul împreună.

Ideile moderne de iluminat pentru bucătărie se bazează mult pe contraste de culoare, ele fiind cele care conferă structură și o tușă de detaliu spațiului.

Montarea unor corpuri de iluminat pentru bucătărie în apropierea suprafețelor naturale va crea un spectacol inedit de lumini și umbre, îmbunătățind structura, patinarea și dând viață materialelor.

Spoturile incastrate creează o lumină difuză, în timp ce banda led pentru bucătărie oferă strălucire continuă și uniformitate.

Este esențial să utilizați lumini cu proprietăți bune de redare a culorilor (recomandăm CRI 95 - fiind unul dintre cele mai bune). Cu o astfel de lumină, materialele naturale prind viață, fiind văzute în forma lor adevărată, fără deformarea culorii.

În concluzie

Dacă există un loc în care formele și funcțiile să se întâlnească perfect, acel loc este bucătăria. Îmbunătățirea luminii este o cale de a adăuga o notă proaspătă de stil și de substanță acestui spațiu.

Chiar dacă nu v-ați propus o reamenajare a bucătăriei în viitorul apropiat, adăugarea unor lumini arhitecturale ar putea să fie exact ce trebuie pentru a moderniza întreaga bucătărie.

Iluminarea bucătăriei este foarte asemănătoare cu un tablou prețios care schimbă definitiv aspectul unei încăperi.

Adăugarea ori schimbarea unor corpuri de iluminat într-o încăpere este o manieră impresionantă de a transforma complet acel spațiu. Bucătăria nu face rabat de la această regulă.

Într-un timp scurt și cu bani puțini poți să transformi bucătăria într-o încăpere modernă, relaxantă și funcțională.