•  Transport gratuit la comenzile de peste 499 lei  

E momentul să-ți actualizezi iluminatul casei pentru a urma noile tendințe

27 mai 2024 de
Oprea Renat

Iluminatul este un element crucial în designul interior și poate aduce o transformare semnificativă în aspectul unei case. Există o varietate de opțiuni și tendințe în iluminatul modern care pot fi adaptate în funcție de preferințele personale și de stilul casei.

De la iluminatul ambiental, la cel de accent și funcțional, fiecare tip de iluminat poate influența atmosfera și utilitatea unui spațiu. De exemplu, folosirea iluminatului ambiental pentru a crea o atmosferă relaxantă în living sau dormitor, sau a iluminatului de accent pentru a evidenția anumite elemente decorative sau arhitecturale din casă.

Totodată, integrarea tehnologiei în iluminat, precum sistemele inteligente de control al luminii, poate aduce un plus de confort și eficiență energetică.

Iată câteva dintre cele mai noi tendințe în iluminat pentru anul acesta:

Iluminatul inteligent și conectat - Sistemele de iluminat inteligente care pot fi controlate de la distanță prin intermediul smartphone-ului sau al altor dispozitive au devenit din ce în ce mai populare. Acestea oferă o flexibilitate și un nivel ridicat de personalizare, permițând ajustarea culorii, intensității și schemei de iluminare în funcție de preferințele individuale și de momentul zilei. Firește că dacă avem nevoie de iluminat în dormitor, optăm pentru lustre LED dormitor, iar dacă avem nevoie de iluminat în living, alegem lustre LED living.

Iluminatul LED încastrat și ascuns - Iluminatul LED continuă să fie preferatul în designul interior datorită eficienței energetice, durabilității și versatilității sale. În special, iluminatul LED încastrat și ascuns poate crea efecte spectaculoase, subliniind liniile arhitecturale și furnizând iluminare indirectă care conferă un aspect modern și elegant spațiului.

Lustre și corpuri de iluminat statement - Pentru o notă de dramatism și rafinament, se observă o tendință către utilizarea lustrelor și a altor corpuri de iluminat statement. Acestea pot fi piese artistice în sine, adăugând caracter și personalitate spațiului prin forme îndrăznețe, materiale inovatoare și combinații de texturi și culori.

Iluminatul cu accente naturale - Inspirat de tendințele de design eco-friendly și biophilic, iluminatul care reinterpretează elemente naturale, precum lemnul, piatra sau plantele, devine din ce în ce mai popular. Lămpi și lustre cu forme organice sau materiale naturale contribuie la crearea unei atmosfere calde și primitoare în interior.

Iluminatul suspendat și modular - Iluminatul suspendat și modular oferă o soluție versatilă și ajustabilă pentru iluminarea diferitelor zone ale casei. Lămpi și sisteme de iluminat care pot fi personalizate și configurate în diverse moduri permit adaptarea perfectă la nevoile și preferințele spațiului și ale utilizatorului.

Inspirația din natură

Fără îndoială că, inspirându-se din natură, designul de iluminat poate captura frumusețea și esența sa în moduri inovatoare și estetice. Utilizarea materialelor naturale, formelor organice și a luminii care imită lumina naturală poate contribui la crearea unei atmosfere reconfortante și echilibrate în interior.

De exemplu, lămpile cu forme inspirate din elemente naturale precum frunzele sau crengile pot aduce un strop de natură în spațiul interior, în timp ce iluminatul care reproduce culorile și tonurile naturale ale luminii solare poate crea o atmosferă plină de vitalitate și energie pozitivă.

Recomandarea Logic Light: Lustra Suspendata Triunghi Lemn, dulie 3XE27, max. 3X40W.

Această abordare poate îmbogăți experiența spațiului interior și poate sublinia conexiunea dintre locuință și mediul său natural înconjurător.

Abordarea stilului sustenabil

Din multe puncte de vedere, stilul sustenabil în iluminat ar trebui să fie o prioritate în designul contemporan și să fie întotdeauna la modă. Este esențial să ne orientăm către soluții de iluminat care să minimizeze impactul asupra mediului înconjurător și să promoveze eficiența energetică și durabilitatea.

Există mai multe modalități prin care iluminatul poate fi sustenabil:

Utilizarea surselor de lumină eficiente energetic, precum LED-urile, care consumă mai puțină energie și au o durată de viață mai lungă în comparație cu alte tipuri de becuri.

De altfel, noi avem în portofoliu o mare gamă de lustre LED și când spunem mare cred că suntem modești. Avem chiar un număr impresionant de variante de astfel de lustre.

Recomandarea noastră: Lustra LED Minimal Flower, cu telecomanda, 146W, alb, cu trei tipuri de lumina

Reciclarea și utilizarea materialelor regenerabile sau reciclabile în producția de corpuri de iluminat, reducând astfel deșeurile și impactul asupra resurselor naturale.

Integrarea tehnologiilor de control al iluminatului, cum ar fi senzorii de mișcare sau sistemele de automatizare, pentru a optimiza consumul de energie și a reduce risipa.

Designul modular și actualizabil, care permite înlocuirea și upgrade-ul componentelor fără a fi necesară înlocuirea întregului corp de iluminat, prelungind astfel durata sa de viață utilă.

Selectarea furnizorilor și producătorilor care promovează practici responsabile din punct de vedere social și ecologic în lanțul lor de aprovizionare.

Minimalismul din ce în ce mai popular

Da, minimalismul în iluminat rămâne un trend puternic și în anul curent. Designul minimalist se caracterizează prin simplitate, curățenie și funcționalitate, iar aceste principii sunt adesea reflectate și în alegerile de iluminat. În cadrul acestui stil, accentul este pus pe linii simple, forme geometrice clare și culori neutre, iar iluminatul se integrează armonios în această estetică.

Vezi, de exemplu Lustra LED Creative Modern, bec G9, stil minimalist, negru.

Iată câteva aspecte cheie ale minimalismului în iluminat:

Corpurile de iluminat cu design simplu și elegant - Lămpile și lustrele minimaliste se caracterizează prin forme simple, fără ornamente sau detalii superflue. Acestea pot fi realizate din materiale precum metalul, sticla sau plasticul, având un aspect curat și contemporan.

Iluminatul ascuns sau integrat în arhitectură - În loc să fie accentuat și vizibil, iluminatul este adesea integrat în tavane, perete sau mobilier pentru a crea o atmosferă subtilă și uniformă în spațiu. Luminile ascunse pot contribui la amplificarea senzației de spațiu și la accentuarea liniilor arhitecturale.

Culori neutre și lumina albă caldă - Cât privește stilul minimalist, se preferă culorile neutre și lumina albă caldă, care creează o atmosferă relaxantă și plăcută. Iluminatul alb cald poate completa perfect paleta de culori minimaliste și poate sublinia simplitatea și eleganța designului.

Funcționalitate și eficiență energetică - În plus față de estetică, iluminatul minimalist pune un accent puternic și pe funcționalitate și eficiență. Sistemele de iluminat cu LED-uri, care sunt eficiente energetic și au o durată de viață lungă, sunt preferate în acest context.

Iluminatul inteligent

În era tehnologiei, iluminatul inteligent reprezintă o componentă din ce în ce mai importantă și mai populară în designul interior contemporan. Iluminatul inteligent oferă o serie de beneficii și funcționalități care îmbunătățesc confortul, eficiența și experiența utilizatorului.

Iată câteva aspecte cheie ale iluminatului inteligent:

Controlul de la distanță

Prin intermediul smartphone-ului sau al altor dispozitive conectate la internet, utilizatorii pot controla și regla iluminatul din întreaga casă, indiferent de locație. Aceasta oferă o flexibilitate extraordinară și permite personalizarea iluminatului în funcție de preferințe și necesități.

Programare și automatizare

Sistemele de iluminat inteligent pot fi programate pentru a se aprinde sau stinge la anumite ore ale zilei sau pentru a răspunde la anumite evenimente, cum ar fi apariția sau plecarea utilizatorilor din casă. Aceasta poate contribui la economisirea energiei și la creșterea securității locuinței.

Reglare a culorii și a intensității

Unele sisteme de iluminat inteligent oferă posibilitatea de a regla nu doar intensitatea luminii, ci și temperatura și culoarea acesteia. De exemplu, se poate ajusta lumina pentru a recrea atmosfera unei zile însorite sau a unei seri romantice.

Interconectivitate cu alte dispozitive smart

Iluminatul inteligent poate fi integrat într-un ecosistem mai larg de dispozitive inteligente din casă, cum ar fi termostatele, sistemele de securitate sau asistenții vocali. Această integrare permite controlul și coordonarea mai eficientă a diferitelor funcționalități din casă.

Monitorizare și analiză

Unele sisteme de iluminat inteligent oferă capacitatea de a monitoriza și analiza consumul de energie și modelele de utilizare a iluminatului în timp real. Aceste informații pot fi folosite pentru a optimiza eficiența energetică și pentru a identifica posibile îmbunătățiri în utilizarea iluminatului.

Iluminare personalizată în 2024

Iluminarea centrată pe om este într-adevăr una dintre tendințele care câștigă tot mai multă popularitate și relevanță în domeniul designului interior și al iluminatului. Această abordare se concentrează pe crearea unui mediu luminos care să se adapteze nevoilor și preferințelor individuale ale oamenilor, luând în considerare ciclurile lor circadiene, ritmurile de lucru și activitățile desfășurate în diferite zone ale locuinței.

Elemente cheie ale iluminării centrate pe om:

Temperatura și intensitatea luminii ajustabile: Iluminarea este reglată pentru a reproduce culorile și intensitatea luminii naturale în diferite momente ale zilei, contribuind astfel la reglarea ritmului circadian și la îmbunătățirea calității somnului.

Iluminatul personalizat în funcție de activitate: În funcție de activitățile desfășurate într-un anumit spațiu (citit, lucru la computer, relaxare etc.), iluminatul poate fi adaptat pentru a spori confortul și eficiența. De exemplu, iluminatul poate fi mai puternic și mai concentrat în zona de lucru, în timp ce în zona de relaxare poate fi mai moale și mai difuz.

Integrarea tehnologiei wearable și a senzorilor de mișcare: Senzorii de mișcare și dispozitivele wearable pot fi folosite pentru a detecta prezența și activitatea persoanelor într-un spațiu și pentru a ajusta automat iluminatul în funcție de nevoile acestora.

Logic Light vă recomandă Plafoniera Patrata, Senzor de Miscare, 6500K, 2 Faze de Iluminat 48W(24W+24W).

Utilizarea luminii naturale și a ferestrelor inteligente: Maximizarea utilizării luminii naturale prin intermediul ferestrelor inteligente și al sistemelor de control al iluminatului poate contribui la reducerea dependenței de iluminatul artificial și la creșterea confortului și productivității.

Corpurile versatile sunt la mare căutare

Când alegi corpuri de iluminat pentru casa ta, este important să optezi pentru opțiuni versatile care să se potrivească cu mai multe stiluri de design și să poată fi adaptate diferitelor nevoi și spații din locuință.

De exemplu, plafoniere  cu design minimalist și linii curate sunt ideale pentru a completa diverse stiluri de design interior. Acestea pot fi utilizate în orice cameră, de la living și dormitor până la bucătărie și baie, oferind o iluminare uniformă și discretă.

Apoi, lămpile de podea cu braț reglabil sau cu înălțime ajustabilă sunt extrem de versatile și pot fi folosite pentru a accentua anumite zone ale camerei sau pentru a oferi iluminare direcționată pentru citit sau lucru la birou.

Să nu uităm nici lustrele cu un design clasic sau modern, dar simplu, pot fi integrate cu ușurință în diverse stiluri de decor interior. Alege o opțiune cu o formă și o finisare care să se potrivească cu restul mobilierului și accesoriilor din cameră.

De asemenea, sistemele modulare de iluminat permit configurarea și reconfigurarea diferitelor elemente de iluminat pentru a se adapta la schimbările în designul interior sau la evoluția nevoilor utilizatorului. Acestea oferă o flexibilitate extraordinară și pot fi personalizate pentru a se potrivi perfect cu spațiul și gusturile individuale.

Bineînțeles, până la urmă alegerea o facem în funcție de preferințele noastre și de caracteristicile spațiului pe care în avem la dispoziție. Dar, n-ar strica să optăm pentru corpuri de iluminat cu un design simplu, versatil și de înaltă calitate, care să îți ofere atât funcționalitate, cât și estetică plăcută.