•  Transport gratuit la comenzile de peste 499 lei                                                                                                

Montarea unui candelabru în poziția corectă: sfaturi utile

17 august 2023 de
OPREA RENAT

Fie că vechiul candelabru nu mai este funcțional, fie că îți dorești un candelabru nou, această situație poate apărea.

Atunci când vrei o schimbare rapidă de decor, schimbarea candelabrului te poate scoate din încurcătură.

Sunt atât de multe opțiuni, atât de multe stiluri și dimensiuni, încât candelabrele chiar pot fi o varianta de schimbare a decorului.

De regulă, candelabrele sunt legate de niște cutii ce pot susține greutăți destul de însemnate, însă nu trebuie să ne lăsăm în voia aprecierilor subiective, mai bine să știm siguri despre ce greutăți vorbim.

Montarea unui candelabru nu ar trebui să dureze prea mult, daca îți faci bine temele. Între 30 și 60 de minute, în funcție de câte prinderi și de asamblarea inițială înainte de urcare.

Indiferent dacă redecorezi sufrageria sau adaugi un accent rafinat în camera de zi, alegerea și montarea corectă a unui candelabru sunt esențiale pentru a crea atmosfera dorită. Însă, acest proces poate părea intimidant pentru mulți oameni.

Iată de ce ne-am gândit să vă prezentăm pașii cheie pentru montarea corectă a unui candelabru.

Înainte de a ajunge să instalezi un candelabru, trebuie să alegi unul potrivit nevoilor și preferințelor tale.

Vezi oferta noastră de candelabre și fă alegerea corectă.

Pentru a începe, alege un candelabru care se potrivește atât cu stilul decorului tău, cât și cu dimensiunile camerei. Un candelabru prea mare sau prea mic poate afecta proporțiile și aspectul general al spațiului. Alege un model care reflectă personalitatea ta și adaugă un plus de frumusețe camerei tale.

Asamblarea candelabrului

După ce desfaci cutia de achiziție, scoate la iveală manualul de utilizare și instrucțiunile aferente. Vezi că în cutie vei găsi și alte accesorii necesare la montaj (șuruburi, piulițe etc).

Citește cu atenție schița și înșurubează componentele laolaltă, fără a monta becurile. Acestea vor fi puse după montarea pe tavan a candelabrului.

Urmează instrucțiunile de asamblare și o să vezi că nu e greu deloc.

După ce asamblezi ar fi bine să cureți bine candelabrul, pentru că e mai simplu acum decât atunci când va fi montat pe tavan.

De principiu, trebuie să montezi brațele și să tragi firele prin brațe. Fii atent la detalii și asigură-te că toate componentele sunt bine fixate.

Montarea unui candelabru pas cu pas


1. Scoaterea candelabrului vechi

În primul rând, înainte de orice acțiune, trebuie să întrerupeți circuitul de curent electric unde o să instalați candelabrul. Cel mai simplu este sa dați jos siguranța, dacă aveți tablou automat, ori să o deșurubați dacă aveți tablou clasic.

Pentru a vă asigura că nu mai este curent pe respectivul circuit, porniți comutatorul vechiului candelabru (dacă încă este în funcțiune).

Dacă nu aveți posibilitatea să verificați în acest mod, puteți folosi un tester de tensiune pe circuit, verificând fiecare fir.

Înainte de a da jos candelabrul vechi este bine să scoți becurile. Astfel munca ulterioară va fi mai ușoară; ar fi cu adevărat neplăcut să ți se spargă un bec în mână când dai jos candelabrul vechi.

În acest pas trebuie să fii deosebit de atent. Nu desface niciun fir până nu îți notezi circuitul. Trebuie neapărat să reții cum sunt conectate firele. Dacă ți se pare dificil, poți să folosești izolație colorată pentru a nu greși.

Și pentru că trăim în epoca tehnologiei, fă poze cu telefonul circuitului, din varii poziții.

Abia apoi poți să scoți conectorii și să desprinzi firele.

Așază cu grijă vechiul candelabru într-un loc ferit ca să nu-ți stea în drum în timp ce-l montezi pe cel nou.

2. Instalarea noului candelabru


a) dezinstalarea vechii cutii și montarea celei noi

Cum vă spuneam la început este bine să știi exact care este greutatea suportată de cutia candelabrelor.

Și mai mult de atât, trebuie să știi și dacă tavanul tău suportă o astfel de greutate.

Alegerea unui candelabru trebuie să aibă în vedere astfel de elemente, pe lângă cele de poziționare în cameră, care țin de formă și dimensiuni. Nu insista pentru un candelabru prea jos, pentru că în timp s-ar putea dovedi mult prea incomod. Gândește în perspectivă și nu risca inutil.

În acest moment este bine să optezi pentru practic în detrimentul esteticului.

Dar, să presupunem că nu ai un tavan fals care nu va putea sa îți susțină un candelabru greu și că ai ales adecvat din start corpul de iluminat în acord cu caracteristicile tavanului tău.

Urmează să scoți cutia vechiului candelabru și să o instalezi pe cea a noului candelabru. Poți să compari să vezi dacă greutățile sunt similare, pentru că dacă sunt, nu vei avea o problemă. Dacă diferența este mare, ar trebui să instalezi un accesoriu de susținere.

b) atașarea noului candelabru

Dacă ai pe cineva de ajutor, cu atât mai bine, te va ajuta să ridici candelabrul pe poziție. Dacă nu, te poți ajuta de o scară stabilă.

Ridică candelabrul și conectează-l la suportul de tavan (cutia despre care discutarăm anterior).

Trebuie să verifici cu atenție dacă candelabrul este bine fixat și nu prezintă mișcări nedorite.

Pentru a fi sigur că ai fixat candelabrul în poziție corectă, folosește un dispozitiv de reglaj, precum o nivelă de exemplu. Pentru reglare, utilizează mișcări ușoare.

Nu lăsa nimic la voia întâmplării. Dacă observi orice instabilitate, ajustează fixarea.

În această fază poți să hotărăști (final) dacă candelabrul este în poziția verticală dorită de tine. Dacă nu, poți să mai scurtezi din lanț, dacă crezi că este nevoie.

Pentru siguranță, baza corpurilor de iluminat ar trebuie să fie la cel puțin 1 m de masă pentru a împiedica accidentele.


Pentru încăperile mici, precum holurile, se recomandă o poziționare a candelabrelor la cel puțin 2,5m de sol.

c) montarea propriu zisă

Ca să începi montarea firelor, candelabrul trebuie să fie stabil. Cel mai bine este să ai pe cineva lângă tine să-ți dea o mână de ajutor.

Începi cu firul de împământare. Există fir de împământare și la circuitul electric și la candelabru. Primul pas pe care trebuie să-l faci acum este să înfășori aceste fire în jurul șurubului special atașat la cutia electrică. Vezi ca firele să fie conectate între ele.

Urmează să decapezi capetele firelor izolate ale candelabrului. Pentru această operațiune poți folosi un decapant sau un patent. Îndepărtează cca 2 cm de izolație după fiecare fir, expunându-le.

E bine de știut că există unele fire neutre care transportă curent la sol. Caută firul cu un semn de identificare, poate fi inscripționat ori poate avea o canelură. Pune capătul acestui fir laolaltă cu capătul firului izolat alb ce trece prin cutia electrică și răsucește-le împreună, folosind un conector de sârmă.

Urmează să îmbini firele prin care trece curentul.

Firul negru care iese din tavan trebuie conectat cu firul candelabrului izolat, care nu are însemne pe el.

Același lucru trebuie făcut și cu firele neutre.

În funcție de tipul conexiunii pe care o faceți, puteți utiliza mufe sau borne. Pentru fiecare pereche de fire (fază și neutru), îmbinați firele similare și utilizați cleme sau conectori pentru a le fixa împreună.

După ce ați conectat firele, utilizați bandă izolatoare sau mufe termocontractabile pentru a acoperi și izola conexiunile. Asigurați-vă că nu există fire dezgolite care să poată provoca scurtcircuite.

Nu este o operațiune simplă, de aceea este bine să apelați la un profesionist ca să fiți siguri că totul decurge bine și că nu veți avea probleme în timp.

După ce se montează candelabrul, se trece la înșurubarea șuruburilor de blocare pentru a-l fixa definitiv de tavan.


d) testarea luminilor candelabrului

După ce am fixat candelabrul pe poziție este momentul să-l testăm.

În primul rând trebuie să-i atașăm becuri, să le înșurubăm corespunzător.

După acest pas, urmează să repornim alimentarea și să vedem dacă se aprind becurile. Dacă acestea nu se aprind, însemnă că circuitul nu a fost instalat corect. Înainte de a începe să modifici ceva la instalație, fii sigur că ai oprit iar curentul electric.

Informațiile pe care vi le-am oferit mai sus pleacă de la premisa că ați avut deja un candelabru instalat și vreți să-l înlocuiți.

Dacă nu ați avut un candelabru, ori dacă candelabrul nu vine cu o placă de montare, trebuie să vă apucați de măsurători. Măsurați distanța dintre orificiile de montare de la candelabru și marcați locațiile pe tavan. Folosiți o rigla și un creion pentru a fi siguri că măsurătorile sunt precise. Apoi găuriți orificiile pentru dibluri, având grijă să urmăriți instrucțiunile producătorului în privința dimensiunilor și a tilului de dibluri potrivite.

Dacă candelabrul nu vine cu o placă de montare, măsurați distanța dintre orificiile de montare de pe candelabru și marcați locațiile pe tavan. Folosiți o riglă și un creion pentru a asigura măsurători precise. Apoi, găuriți orificiile pentru dibluri, având grijă să urmăriți instrucțiunile producătorului în ceea ce privește dimensiunile și tipul de dibluri potrivite.

Introduceți mai apoi diblurile în orificiile găurite și apoi fixați placa de montare pe tavan folosind șuruburile potrivite. Asigurați-vă că placa de montare este fixată ferm și sigur.

Este important să aveți cunoștințe adecvate despre electricitate și siguranță înainte de a efectua aceste operațiuni. Dacă nu sunteți sigur, este întotdeauna mai bine să apelați la un electrician profesionist pentru a evita riscurile potențiale.