•  Transport gratuit la comenzile de peste 499 lei                                                                                                

Ce înseamnă bec dimabil? Avantajele și dezavantajele lui

22 aprilie 2024 de
Oprea Renat

Tehnologia este în continuă evoluție și aplicarea ei a îmbunătățit în timp viețile oamenilor. Este clar sper pentru toată lumea că avansul tehnologic a avut un impact major asupra societății moderne, schimbând modul în care comunicăm, lucrăm, ne distrăm și trăim în general. De la dezvoltarea internetului și a dispozitivelor mobile până la progresele în domeniul inteligenței artificiale și al medicinei, tehnologia a revoluționat lumea în care trăim.

Ce înseamnă bec dimabil?

În privința surselor de iluminare, tehnologia dimabilă se referă la capacitatea  dispozitivelor electrice sau electronice de a regla nivelul de lumină, sunet sau alte caracteristici în funcție de nevoile utilizatorului. Un exemplu comun de tehnologie dimabilă este iluminatul cu LED-uri dimabile, care permite ajustarea intensității luminii într-o cameră.

Pentru că mulți dintre voi vor să știe ce înseamnă bec dimabil și care sunt caracteristicile lui, noi ne-am propus astăzi să dăm explicația pe larg.

În primul și în primul rând trebuie sî știți că, un bec dimabil este un bec a cărui intensitate poate fi reglată. În acest mod se permite utilizatorului să ajusteze lumina. Scopul fiind crearea unei atmosfere diferite în funcție de necesități. Ajustarea se poate face utilizând un variator de lumină ori un comutator special pentru becuri dimabile.

Acest tip de tehnologie aduce mai multă flexibilitate și control utilizatorilor, permițându-le să creeze atmosfere diferite în funcție de momentul zilei, activitățile desfășurate sau preferințele personale. De exemplu, într-o cameră de zi, puteți dori o lumină mai puternică pentru citit sau activități, în timp ce pentru relaxare sau ambianță puteți opta pentru o lumină mai slabă și caldă.

Tehnologia dimabilă se întâlnește nu doar în iluminat, ci și în alte domenii, cum ar fi sistemele audio, televizoarele, și chiar electrocasnicele inteligente. Aceasta oferă utilizatorilor posibilitatea de a personaliza experiența lor în funcție de preferințele individuale, creând un mediu confortabil și adaptat nevoilor lor specifice.

De ce suntem interesați de acest termen?

În privința iluminatului lucrurile sunt clare. Acest cuvânt apare pe ambalajele unor becuri.

Pentru cei care vor să știe de unde vine cuvânt dimabil, lucrurile sunt simple: dimabil vine din englezescul ”to dim”, care înseamnă în română a reduce din luminozitate.

Dacă ar fi să sistematizăm, în fapt, ”ce a vrut să spună autorul”, în cazul ăsta producătorul, a fost că aceste becuri sunt reglabile.

Bineînțeles că lucrurile puteau fi mai simple și în loc de dimabil să apară reglabil. Dar, până la urmă nu sună chiar rău acest termen.

Dar, firește că va dura puțin până când ne vom obișnui cu însemnătatea cuvântului dimabil. El cu siguranță s-a răspândit în zona aceasta a iluminatului, deci slabe speranțe că va fi dat uitării.

Cum funcționează becurile dimabile?

Becurile dimabile funcționează printr-un proces de reglare a intensității luminii pe care o emit, fapt ce-i permite utilizatorului să ajusteze lumina în funcție de nevoile sale.

Ele pot funcționa pe orice tip de rețea electrică, însă pentru a beneficia de capacitatea lor de reglare a nivelului de iluminare, ai nevoie de un circuit special și de un dimmer sau variator compatibil.

Acest circuit special sau variator de lumină este conceput pentru a controla cantitatea de energie electrică care ajunge la bec, permițând astfel ajustarea intensității luminii emise. Utilizarea unui variator neadaptat poate cauza probleme, precum flicker (clipocirea luminii), zgomot sau defectarea becului.

Prin urmare, este important să verifici compatibilitatea dintre becul dimabil și variatorul de lumină pe care îl utilizezi pentru a asigura o funcționare corectă și eficientă al sistemului de iluminat.

Cum se instalează un dimmer?

Chiar dacă nu este un proces complicat, instalarea unui dimmer presupune urmarea unor pași în ordine corectă. În acest fel te asiguri că are o funcșionare sigură și eficientă dispozitivul respectiv.

Iată care sunt pașii necesari:

·        Deconectarea curentului electric: Înainte de a începe orice lucrare electrică, fii sigur cai oprit curentul electric de la tabloul principal. Identifică și întrerupe alimentarea circuitului pe care vrei să instalezi dimmerul.

·        Scoaterea capacului comutatorului: Dacă în locația aleasă există deja un comutator, scoate capacul și verifică conexiunile existente. Fotografiați sau notați poziționarea cablurilor pentru a facilita instalarea noului dimmer.

·        Deconectarea vechiului comutator: Deconectează cablurile de la vechiul comutator. În mod tipic, vei avea un fir de fază (poate fi negru), unul sau mai mulți fire neutre (de obicei albe) și un fir de împământare (de obicei verde sau gol).

·        Conectarea dimmerului: Începe conectarea cablurilor la dimmer conform instrucțiunilor producătorului.Va trebui să conectezi firul de fază la borna de intrare a fazei, firul neutru la borna de intrare a neutrului și firul de împământare la borna de împământare a dimmerului.

·        Montarea dimmerului: După ce ai conectat cablurile, fixează dimmerul în locația aleasă folosind șuruburile incluse în kitul de instalare.

·        Verificarea conexiunilor: Asigură-te că toate conexiunile sunt strânse și corecte. Verifică poziționarea corectă a cablurilor pentru a evita scurtcircuitarea.

·        Reconectarea curentului electric: După ce ai finalizat instalarea și verificarea conexiunilor, reconectează alimentarea circuitului la tabloul principal.

·        Testarea dimmerului: Încearcă să folosești dimmerul pentru a te asigura că funcționează corect și reglează nivelul de iluminare a becurilor corespunzător.

Montarea capacului și finalizarea instalării: Fixează capacul la loc și finalizează instalarea dimmerului.

Sugestia Logic Light: accesorii benzi LED

Ce avantaje au becurile dimabile?

Însăși definiția acestui bec sugerează un beneficiu clar pentru utilizator, și anume, reglarea intensității luminii. Pe de-o parte prin reglare se obține, cum ziceam mai sus, o altă atmosferă, iar pe de alta, dacă micșorăm intensitatea, scădem și consumul.

Dar, bineînțeles, când nevoia o cere, putem să creștem luminozitatea, pentru a citi o carte, de exemplu, ori pentru alte activități ce presupun exista unei lumini mai puternice.

Vestea bună este că toate becurile pot fi dimabile.

Cum poate deveni un bec dimabil? Folosind un dimmer. Dar, există o condiție ce trebuie îndeplinită, anume ca becul să fie compactibil cu dimmerul.

Și aici avem următoarele tipuri de becuri:

·        becurile LED și spoturile LED sunt în majoritatea lor compatibile cu dimmere. Dar, sunt și unele LED care nu se potrivesc cu niciun tip de dimmer.

·        becuri incandescente și cu halogen - se potrivesc în mare parte cu majoritatea dimmerelor.

·        becuri fluorescente - sunt mai puțin compatibile cu dimmerele, iar pentru a funcționa au nevoie de un dispozitiv în plus, de un dispozitiv electronic ori magnetic.

Recomandarea Logic Light: Bec Led Filament ST64 6W Dimabil E27 2200K

Dar, iată pe scurt care sunt avantajele becurilor dimabile:

·        economie de energie

·        creșterea duratei de viață a becului

·        posibilitatea obținerii unui ambient personalizat

·        flexibilitate și confort

·        design atractiv

·        control inteligent.

Dezavantajele becurilor dimabile

Există două neajunsuri ale acestor becuri, și anume:

·        instalarea care poate să dea bătăi de cap unora, descurajând achiziție

·        prețul ceva mai mare decât cel al becurilor obișnuite

Și ar mai fi ceva. Nu toate becurile dimabile sunt compatibile cu întrerupătoarele noastre. Aici trebuie mare atenție când cumpărăm un astfel de bec pentru a nu întâmpina probleme de compatibilitate.

Vă recomandăm și o lustră dimabilă: Lustra LED Circular Flower cu telecomanda, 230W, dimabila, alba, cu trei tipuri de lumina

În final, este clar că instalarea unui dimmer poate adăuga un nivel de confort și flexibilitate la sistemul tău de iluminat, permițându-ți să reglezi intensitatea luminii în funcție de nevoile și preferințele tale. Însă, este foarte important să urmezi pașii corect și să respecți măsurile de siguranță pentru a asigura o instalare sigură și eficientă.

Verificarea compatibilității dintre dimmer și becurile tale, deconectarea corectă a alimentării electrice și conectarea adecvată a cablurilor sunt aspecte esențiale ale procesului de instalare. Dacă nu ai experiență în lucrul cu electricitatea, este întotdeauna recomandat să consulți un electrician calificat pentru a te asigura că instalarea este realizată corect și în siguranță.

Un dimmer bine instalat poate oferi beneficii semnificative în ceea ce privește economia de energie, durabilitatea becurilor și confortul în utilizarea iluminatului, transformând experiența ta de iluminare într-una mai plăcută și personalizată.